Interreligieuze lezing 2009

Onder de titel ‘Vertrouwen in een gedeelde stad’ organiseert de Raad van Kerken – Gouda en omstreken samen met Moskee Nour, Moskee El Fath, Moskee Assalam en Stichting Meander op donderdag 12 november de negende interreligieuze lezing in de Panoramazaal van het Zorgcentrum Korte Akkeren, Bernhardhof 400 in Gouda. Deze avond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee. Om ca. 22.00 uur zal de avond worden afgesloten.   In 2007 was Hans Krikke uitgenodigd om te spreken. Hij gebruikte daarbij drie begrippen: Intentie, Ambitie en Actie. Deze drie kunnen samenwerking bevorderen tussen culturen en religies. Tevens kunnen deze begrippen het wij-zij denken voorkomen.

Vorig jaar sprak Paul Scheffer over een open samenleving op grond van vertrouwen en respect en gaf handvatten aan om te werken aan een gemeenschappelijk “WIJ”.

Dit jaar zal Jean Tillie een lezing houden over het belang van sociale cohesie en (zelf)organisatie en wat dit concreet kan betekenen voor de inwoners van Gouda. Jean Tillie is bijzonder hoogleraar Electorale Politiek en als adjunct-directeur verbonden aan het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. Jean Tillie zal een lezing houden over het belang van sociale cohesie en (zelf)organisatie. Wat betekent dat concreet voor Gouda? Wat kunnen we zelf doen? (burgers, kerken, moskeeën, overheid) Hoe kunnen we een stap voorwaarts maken?

Vertrouwen in een gedeelde stad

Dé sociale kwestie in de 21e eeuw is de integratie van ongeveer een miljoen nieuwe Nederlanders. In gesprekken tussen kerken en moskeeën, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers vanuit de Goudse politiek gaat het bijna altijd over zorgen en problemen. Zelden over de weg naar verbetering. Vaak ontbreekt een duidelijke visie op de interculturele samenleving en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die men daarin moet nemen.

Jean Tillie biedt in zijn boek “Gedeeld land; het multiculturele ongemak van Nederland”, concrete en praktische handvatten om aan de slag te gaan. Hij brengt in beeld op welke wijze (sociaal en politiek) vertrouwen, sociale cohesie, het sociaal kapitaal van maatschappelijke organisaties en het democratisch debat invloed hebben op een succesvolle aanpak op weg naar een “gedeeld land”. 

Na de lezing de heer Tille vindt, onder leiding van Pervin van Eer – Üzer, medewerker interculturalisatie van de stichting Meander, een discussie plaats over wat we concreet in Gouda kunnen doen.

Iedereen is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Nely van der Weijde, tel. 0182-531241 of email: n.vanderweijde@planet.nl Abdelghfour Ahalli, tel. 0172-495141 of email: aahalli@stmeander.nl