Wie is Jezus voor u?

Wie is Jezus voor u? Zie Kerknieuws

Stelling van de week: Wie is Jezus voor u? Uit onderzoek van de IKON-website Kerknieuws.nl blijkt dat de meeste doopsgezinden Jezus niet zien als de Zoon van God. Jezus is voor hen meer een voorbeeld, een spiritueel leider of een leraar.
Uit het onderzoek, ter gelegenheid van het doopsgezinde jubileumjaar, blijkt dat doopsgezinden vrijzinnige christenen zijn die een eigen kijk op de christelijke dogma’s hebben. Dat blijkt ook uit andere antwoorden: God is vooral een gevoel en de Bijbel is één van de inspiratiebronnen van het geloof.
‘Vrij in het christelijk geloven’ is een doopsgezinde leuze die terug te vinden is op het bekende doopsgezinde wandbord (zie foto). Dat wandbord bevat misschien wel de enige dogma’s die de hedendaagse, doopsgezinde traditie kent: ‘Dopen wat mondig is, spreken wat bondig is. Vrij in het christelijk geloven. Daden gaan woorden te boven’.

Vooral de laatste zin laat zien in wat voor manier Jezus belangrijk is voor doopsgezinden: niet in Hem geloven, maar Hem volgen. Doopsgezinden prediken een praktisch christendom: Jezus moet je inspireren in je dagelijkse handelingen. Dat verklaart waarom zij niet veel waarde hechten aan het geloof dat Jezus de Zoon van God is.