Oud-katholieken kopen kerken

Oud-katholieken kopen kerken

VR 22 apr 2011 | 11.26
In de afgelopen drie maanden heeft de Oud-Katholieke Kerk (OKKN) twee kerkgebouwen aangekocht, in Eindhoven (in februari) en in Groningen (afgelopen donderdag). Elke parochie van het kerkverband heeft nu een eigen kerkgebouw.

In Groningen en Eindhoven huurden de oud-katholieken voorheen een kerkgebouw. De Eindhovenaren zitten nu in een voormalig rooms-katholiek gebouw. In Groningen is het gebouw gekocht van de Katholiek Apostolische Gemeente. 

De Groningse parochie telt rond de 150 leden en in Eindhoven zijn er iets meer oud-katholieken. De parochies zijn dus klein maar lieten de afgelopen jaren wel groei zien. Toch blijft het beheer en onderhoud van een eigen kerkgebouw voor kleine parochies lastig en tijdrovend. De landelijke kerk wil daarom een overkoepelend beheer van onroerend goed instellen. Het moet voor verlichting zorgen in met name die kleine parochies waar men gebrek aan tijd en kennis heeft. Grote parochies kunnen hun kerkgebouwen in eigen beheer houden. Het landelijk beheer wordt dus niet verplicht gesteld. 

De OKKN telt in totaal 27 parochies en staties (parochies in wording). De staties beschikken niet over een eigen kerkgebouw. Het kerkgenootschap telt rond de 5500 leden. 

Bron: IKON