Jan Liesen nieuwe RK bisschop van Breda

bisschop Liesen

ZA 26 nov 2011 | 12.39
Hulpbisschop Jan Liesen (51) van het bisdom Den Bosch wordt de bisschop van Breda. Paus Benedictus XVI heeft hem benoemd, zo maakte het Vaticaan zaterdag bekend. Het bisdom Breda omvat het westen van de provincie Noord-Brabant en de provincie Zeeland.

Een benoeming stond al een tijdje op stapel, omdat de vorige bisschop, Hans van den Hende, eerder dit jaar naar het bisdom Rotterdam ging. Liesen wordt de 11e bisschop in Breda. Hij neemt zaterdag 28 januari bezit van het bisdom tijdens een eucharistieviering in de St. Antoniuskathedraal in Breda.

De boerenzoon Liesen staat te boek als een geleerde. Na het gymnasium volgde hij de priesteropleiding van het bisdom Roermond, waar hij nu les geeft in exegese, Bijbelse theologie en Bijbelhebreeuws. In 1984 werd hij tot priester gewijd. Hij studeerde aan het Pauselijke Bijbelinstituut in Rome en Jeruzalem en heeft een doctorstitel in de Bijbelwetenschappen. In 2010 werd hij hulpbisschop in Den Bosch, tegelijkertijd met Rob Mutsaerts.

Liesen: “De benoeming komt als een grote verrassing. Het is echt snel. Ik ben eigenlijk net geland in het bisdom Den Bosch. Dat is een periode van ingroei en heel veel mensen leren kennen. Het bisdom loslaten zal moeilijk zijn, ja.”

Bron: ANP