Episcopaalse bisschoppen VS stemmen voor homowijdingen

Hilversum (kathned.nl/BBC/AP) 14 juli 2009 – Bisschoppen van de Episcopaalse Kerk, de Amerikaanse tak van de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap, hebben met grote meerderheid van stemmen besloten dat homoseksualiteit en kerkelijke wijdingen elkaar niet uitsluiten. Zij maken daarmee de facto een einde aan het drie jaar geleden ingestelde moratorium op het wijden van homoseksuelen.

‘God roept’
Een definitieve verklaring wordt binnen enkele dagen verwacht. Het lijkt waarschijnlijk dat de beslissing van de Episcopaalse Kerk uiteindelijk tot haar afscheiding van de Anglicaanse Gemeenschap zal leiden. De bisschoppen stemden tijdens de Algemene Episcopaalse Conventie in het Californische Anaheim, met 99 tegen 45 en twee onthoudingen voor de verklaring dat God homoseksuelen in toegewijde levenslange relaties “al geroepen heeft en mogelijk nog zal roepen” tot een kerkelijk ambt.

Kloof sinds wijding Robinson
De Anglicaanse Gemeenschap doet sinds 2003 verwoede pogingen om niet uiteen te vallen. In dat jaar veroorzaakte de wijding van de openlijk homoseksuele Gene Robinson tot bisschop van het Amerikaanse New Hampshire, een op het oog onoverbrugbare kloof tussen liberale en orthodoxe anglicanen. Vorige maand vormden afgescheiden episcopaalse conservatieven en andere gelijkgestemde traditionalisten al een rivaliserende nationale kerkprovincie, de ‘Anglicaanse Kerk in Noord-Amerika’ (ECNE).

Moratorium
Om de gemoederen wat te kalmeren had de Algemene Episcopale Conventie drie jaar geleden een resolutie goedgekeurd, die bisdommen dringend verzocht terughoudend te zijn bij het overwegen van homoseksuele kandidaten voor het bisschopsambt. Sinds het instellen van dit ‘moratorium’ is niemand bisschop gewijd die openlijk samenleeft met een partner van hetzelfde geslacht. Aan die situatie lijkt nu een einde te komen.

Scheuring onafwendbaar
Mocht de huidige verklaring van de episcopaalse bisschoppen tot nieuwe ‘homo-wijdingen’ leiden, dan lijkt het onmogelijk dat de Anglicaanse Gemeenschap intact kan blijven. Rowan Williams, de aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de 70 miljoen anglicanen wereldwijd, heeft in een reactie gezegd dat hij het betreurt dat “er geen bereidheid is om het moratorium in acht te nemen binnen zo’n belangrijk onderdeel van de Kerk in Noord-Amerika”.