ZA 17 apr 2010 | 16.54
In het kader van bezuinigingen gaat de Oud-Katholieke Kerk in Nederland (OKKN) haar financiële zaken anders regelen. Parochies moeten nu zorgen voor 60 procent van hun eigen pastorale kosten. Het betekent voor veel parochies dat zij de inkomsten van de levende kerk moeten vergroten.
Dat principebesluit nam de synode (kerkvergadering) van de OKKN vandaag in Hilversum. Aan de hand hiervan wordt verder beleid uitgestippeld. Het ging om een extra synodebijeenkomst die nodig was vanwege de lastige financiële situatie waarin de kerk zich bevindt.
De besluitvorming ging niet heel makkelijk: er was veel angst dat de nieuwe regeling parochies in de rode cijfers brengt. Maar met 40 stemmen voor, 22 tegen en 17 blanco, werd het besluit toch aangenomen.
Al enkele jaren zijn de kosten en uitgaven van de OKKN hoger dan de inkomsten. Het levert een jaarlijks tekort op van enkele tonnen. Daarom zette de Oud-Katholieke synode enkele jaren geleden in op groei: de kerk moet groeien in ledenaantal en in opbrengsten van de levende kerk (opbrengsten van collectes en giften). Alleen het eerste doel lukte.
Om deze reden besloot de jaarlijkse novembersynode in 2009 een extra synode te houden om de ‘groei-jaren’ te evalueren en te bepalen hoe het in de toekomst verder moet. Het was geen synode voor harde besluiten, maar voor koersbepaling. De belangrijkste beslissing: een parochie moet zorgen voor haar eigen pastorale kosten.
Voorheen was het zo geregeld dat parochies 50 procent van hun inkomsten van de levende kerk af moesten staan aan de landelijke kerk die de de pastorale kosten betaalt. Dat gaat nu veranderen in een afdraging van een bedrag dat overeenkomst met 60 procent van de pastorale kosten. Hiermee ontstaat er voor de kerk een financieel gezondere situatie.
Parochies die door deze nieuwe situatie in de rode cijfers belanden, krijgen een solidariteitssubsidie onder voorwaarde dat er acties worden genomen om de begroting binnen een aanzienlijke tijd weer sluitend te krijgen.
De reden voor deze nieuwe situatie is dat de kerk niet wil snijden in haar pastorale bezetting, omdat dat alleen maar zal leiden tot een negatieve spiraal.
Het is de eerste stap in een interne revisie van de kerk. Er werden nog meer koersbeslissingen genomen: onder meer het actief betrekken van vrijwilligers bij verschillende activiteiten, het onder de loep nemen van de activiteiten van de pastoors en een voortdurende focus op kerkopbouw (missie). In november gaat de synode hier verder over vergaderen.
De OKKN telt ongeveer 6000 leden, verspreid over 26 parochies.
Bron: IKON-E.J. Tillema
Foto: Dio van Maaren (de Oud-Katholieke bisschop Dirk Jan Schoon (rechts) en aartsbisschop Joris Vercammen)