Lezingen Port Royal

De komende tijd weer twee lezingen over Port-Royal.

Mgr. Dr. D.J. Schoon geeft een lezing over over de relaties van onze kerk met Port-Royal onder de titel: “Vrij en gebonden.” Over de katholieken in de Republiek en de beweging rond Port-Royal.” De lezing is in de Advent op zaterdag 3 december 2011 om 14.30 uur in de kerk aan de Ruysdaelstraat 39 te Amsterdam.

In de Veertigdagentijd zal Drs. Lidwien van Buuren een lezing geven over Philippe de Champaigne en zijn spannende relatie met enerzijds het Franse hof (Richelieu, Lodewijk XIII en vooral XIV) en het groeiende absolutisme en anderzijds Port-Royal. Hierin komt de strijd om het formulier en de geschiedenis van Port-Royal aan bod. In deze lezing gaat het ook over of er zoiets als een ‘jansenistische’ esthetiek bestaat, wat dat inhoudt en of je Champaigne een ‘jansenistische’ schilder kunt noemen. Deze bijeenkomst is gepland voor zaterdag 10 maart 2012 om 14.30 uur in de Torenpleinkerk, Schoolstraat 5 te Vleuten.

NB Deze lezingen staan open voor iedereen die met ons de interesse voor Port-Royal deelt, wel vragen wij u zich aan te melden(tot uiterlijk een week tevoren) bij Rina Homan of Gerard Schoonderbeek.