De Goede week
De week naar Pasen
Het beste doet u als u de Goede Week helemaal viert, dus alle vieringen meedoet. Want u zult merken dat ze zijn als stations langs het spoor dat voert naar de eindbestemming Pasen. U kunt daar niet komen zonder onderweg halt te houden bij alle stations die aan dit spoor liggen en daar enige tijd te verblijven. Zo leert u niet alleen de eigenheid kennen van de dagen van de Goede Week, maar daardoor eveneens de dynamiek van deze week, die u meeneemt naar de dieptepunten en hoogtepunten die het menselijk wezen kenmerken en die en de weg van de navolging van Jezus Christus uitbeelden als een geloofsproces van vallen en opstaan.
Palmzondag
Voorafgaand aan de Eucharistieviering van Palmzondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd. We wijden in de hal van de kerk met wijwater de palmen (buxustakjes). Ieder ontvangt een takje en volgt de pastoor op zijn intocht in de kerkzaal zwaaiend en zingend zoals de menigte aan de kant van de weg zong toen Jezus de stad binnenging: ‘Hosanna de Zoon van David. Gezegend hij die komt in de Naam des Heren. Hosanna in den hoge!’. De liturgische kleur is rood.
Zoals de kleur daarna wisselt van rood naar paars, zo wisselt de juichstemming naar een stemming van het lijden, wanneer het ervangelie wordt gelezen door drie personen van het lijden en sterven van onze Heer Jezus Christus.
Op indringende wijze zijn de klanken van het Hosanna verstomt, en is uit de mondenvan de menigte nu te horen ‘kruisig
hem!’. We worden er stil van, als we beseffen dat wij deze woorden zelf in de mond nemen en de vraag dringt zich op ‘wie is het eigenlijk die de Heer heeft geoordeeld, heeft verraden, heeft verloochend, heeft terechtgesteld, heeft bespot?’ Was het Pilatus? Was het Judas? Was het Petrus? Was het de soldaat? Was het de voorbijganger? Of was ik het? Als het nú gebeurt, wie kunnen wij zeggen dat wíj zijn?
Evenzo dringen de vragen zich op: ‘Wie heeft hem gevolgd heel de weg van Galilea tot onder het kruis?’ ‘Wie heeft hem geholpen zijn kruis te dragen?’ ‘Wie heeft de gekruisigde gevraagd om hem te gedenken, wanneer hij in zijn paradijs komt?’ Waren het de vrouwen? Was het Simon van Cyréne? Was het één van de misdadiger die met Jezus gekruisigd was? Of was ík het? Met deze indringende vragen beginnen wij de Goede Week, de week naar Pasen.
Datum: 29 maart 2015, aanvang kerk in Gouda 10.30 uur, kerk in Schoonhoven 10.45 uur.