Oekraïense vluchtelingen vieren Pasen in ons kerkgebouw

Maandag 26 april heeft een groep van ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen Pasen gevierd in onze kerk. Het was een vrolijke viering met veel (Slavische) gezangen, verspreiding van het licht en wijding van paasbroden. Zowel de Oekraïense vluchtelingen als de oud-katholieke parochianen waren zichtbaar ontroerd.

Het initiatief kwam uit een netwerk van Gouwenaren met een Oekraïense of Russische achtergrond. De coördinator vluchtelingen van de Gemeente Gouda legde contact met onze parochie. Diverse parochianen en de pastor maakten de kerkzaal gereed en verwelkomden de vluchtelingen. Rond half elf vertrokken de vluchtelingen van de opvanglocatie (de voormalige Blokker-locatie aan de Antwerpseweg) naar de Hoge Gouwe.

De viering werd geleid door de orthodoxe priester Hildo Bos uit Amsterdam. Hij is verbonden aan de St. Nicolaasparochie van Amsterdam en werd bijgestaan door enkele zangers uit hun parochie. Deze parochie verbrak onlangs hun band met Kirill, de patriarch van Moskou, vanwege diens steun aan Poetins oorlog. De parochie valt nu onder de oecumenische Patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I.

De Oud-Katholieke Kerk van Nederland voelt zich sterk verbonden met de orthodoxe traditie. In de jaren ’80 voerden vertegenwoordigers van beide kerkfamilies diverse dialooggesprekken met elkaar en in 2014 was Patriarch Bartholomeus in Nederland op uitnodiging van de Oud-Katholieke Kerk. Begin maart heeft Aartsbisschop Bernd Wallet, mede namens de bisschoppen van de Unie van Utrecht, een brief gestuurd aan Kirill, de patriarch van Moskou en geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe kerk. Hierin roept Wallet hem op zich in te zetten voor de vrede in Oekraïne.